Dela bokmärken

FAQ

Det här är Jönköping i budskap, form och bilder. Här hittar du information och material som gestaltar Jönköping som plats och berättar om alla våra styrkor - för den som ska bo, jobba, plugga eller vistas här.

Vad är detta egentligen?

Startsidan är vår löpsedel mot omvärlden – med imagebärande film, brandstory och utvalda storytelling-reportage. Därifrån når du även vårt materialbibliotek genom olika tematiska ingångar (som vi valt att kalla de fyra Jönköpings-elementen). Här kan du bläddra bland bilder, filmer, text och grafik.

Det finns ett antal olika underkategorier som stärker bilden av vår stad inom olika områden samt utvalda länkar för vidare information. 

Innehållet utökas hela tiden – och växer med dig. Kom gärna med tips, tankar och input om vad just du behöver för att kunna kommunicera bilden av Jönköping till dina kunder och kompisar.

Hur har ni fått fram det här? Och varför?

Först har Jönköpings egenskaper identifierats (genom referensgrupper, intervjuer, research osv). Vi har bland annat konstaterat att vi är: innovativa, företagsamma, kreativa, nytänkande, nätverkande, samverkande, naturliga, trygga, hemkära, omtänksamma, trovärdiga, ärliga, välkomnande, nyfikna, aktiva, äventyrliga, aktiva och familjära. Och att vår stad rymmer mycket idékraft, framtidstro, mötesplatser, föreningsliv och närhet till skog och landsbygd. Alla egenskaper har förankrats i vision 2030.

Därefter har en operativ varumärkesgrupp satt färg, form och ord på känslan. Vi har tagit fram riktlinjer för tonalitet och form, producerat budskap, foton, filmer och grafik. Och samlat allt detta i en bjussig plattform som alla som ska kommunicera Jönköping kan använda fritt (kommun och kommunala bolag såväl som privata företag och privatpersoner). Ju fler som använder det, desto bättre – eftersom det ger en mer enhetlig bild av Jönköping. 

Vi har kallat detta varumärkesarbete men det har inte handlat om att ta fram en slogan eller symbol eller skapa ett nytt epitet. Utan om att hitta de starka egenskaper Jönköping rymmer idag (vare sig vi vill det eller inte) och gestalta dem i berättelser och bilder – med gemensamt formspråk och enhetlig tonalitet.  Syftet är att stärka oss internt och att positionera oss externt. Att ge de som bor, besöker eller jobbar i Jönköping ett löfte om vilka vi är och vad vi står för. 

Vad skiljer den här sidan från jonkoping.se eller jkpg.com?

Den här sidan berättar om Jönköping som plats och existerar för att ge en bild av Jönköping som plats och att hjälpa dig som vill berätta om Jönköping för kunder eller kompisar. Allt som finns här är fritt för dig att använda.  Kopiera texter rätt in på din egen webb, använd storytellingreportage i din kommunikation, spara ner bilder och film.

Hur funkar materialbiblioteket?

Materialbiblioteket, eller om du föredrar att kalla det toolbox, är en verktygslåda med bild- och textmaterial som du kan använda för att kommunicera eller marknadsföra Jönköping som plats. Använd som du vill, bara din kreativitet sätter gränser. Plocka ett helt stycke med text, en mening eller bara ett ord. Lägg till och dra ifrån. Kombinera med filmer, bilder, illustrationer eller prat. Du kan även paketera material inom ett visst område och skicka vidare.

Kan jag använda allt material fritt?

Ja, allt här är fritt att använda så länge du inte förändrar det så att det får ett annat syfte än att sprida bilden av Jönköping som plats. Och du får självklart inte ta betalt för materialet i något led. 

Om jag saknar något material, var vänder jag mig?

Vi vill gärna veta om du saknar något så att vi kan förbättra utbudet - hör av dig till: thisisjkpg@jonkoping.se

Jag har en verksamhet som är en del av Jönköping men som ni inte berättar om här, varför då?

Jönköping rymmer oändligt många berättelser och vi är medvetna om att vi bara fått med en bråkdel. Visionen är att innehållet ska växa med tiden, med fler texter, filmer och bilder – så skicka oss ett mejl på thisisjkpg@jonkoping.se – skriv gärna ner tips och tankar, t.ex. om du har ett förslag på ett storytellingreportage du vill att vi ska skriva eller en särskild plats vi borde fotografera?

Vilka länkar finns här?

Allt ryms inte på en plats (även om väldigt mycket ryms i Jönköping som plats) och därför rymmer sidan även länkar till andra platser. Vi länkar till platser där det finns information som vi tror att du som ska kommunicera Jönköping som plats kan ha nytta av. Vi länkar i första hand inte till kommersiella bolag – utan till kommunen och de kommunala bolagen och högskolan. Tycker du att vi borde länka till en specifik plats? Skicka ett mejl på thisisjkpg@jonkoping.se

Om jag har en länk som jag gärna vill att ni delar, hur gör jag då?

Skicka oss länken via e-post: thisisjkpg@jonkoping.se – kolla gärna dina metataggar först så ökar chansen att vi tar med länken med den informationen du önskar. 

Jag vill skriva en egen text och komplettera med någon av era bilder, är det okej?Ja, det är okej, men vi rekommenderar att du följer vår lilla guide för rätt tonalitet (Jönköpings gemensamma röst)

Vem har ansvar för det här?

Varumärkesarbetet är ett samarbete mellan Destination Jönköping och Jönköpings kommun på uppdrag av kommunstyrelsen.

Ansvarig utgivare är Stadsdirektör Johan Fritz.