Dela bokmärken
Foto: © Peter Appelin

Förskoleläraren som aldrig slutar skapa

I gränslandet mellan teater och pedagogik står Frida Hedenberg redo att måla sitt eget yrkeslandskap med breda penseldrag. Tillbakaflyttad till Jönköping, i egenbyggd lägenhet med växthus på gården och Vättern runt knuten.

”Jag har insett att mitt nya yrke är väldigt spännande och jag kan se hur jag kan göra nytta. Även om jag vill hålla på med det, och framförallt barnteater, behövde jag någon slags stabilitet.”

Efter utbildningen flyttade hon tillbaka till Jönköping, var med och startade teatergruppen Körsbärsteatern, höll i barn- och vuxengrupper och gjorde roller och uppdrag på Smålands Musik och teater. Och så vikarierade hon på fritids och skola. Hon var inte sysslolös men framtiden kändes oviss.

Även om jag vill hålla på med det,
och framförallt barnteater,
behövde jag någon slags stabilitet.

-Jag insåg att mitt psyke inte skulle klara av att vara frilansande skådespelare. Även om jag vill hålla på med det, och framförallt barnteater, behövde jag någon slags stabilitet. Någon slags grund. Så då började jag fundera på vad jag kunde hålla på med som inte gjorde att det kände som om jag sålde min själ… och då landade det i tanken om att utbilda mig till förskollärare.

Sagt och gjort, 2018 började Frida läsa till förskollärare på Jönköping University. Efter en förstatid med en hel del tvivel började pusselbitarna så sakteliga falla på plats (med den där senaste praktiken som bekräftelse för att hon gjort rätt val).

-Det var väldigt tufft i början av utbildningen, det är först nu efter praktiken jag har insett att mitt nya yrke är väldigt spännande och jag kan se hur jag kan göra nytta. Nu ser jag hur förskolan är en del av samhället.

-Min teaterbakgrund har gett mig något slags försprång in i leken. Och jag har funderat på att vidareutbilda mig till ateljérista. Det är en person som leder det konstnärliga arbetet på en förskola. Som håller på med bild och skapande som kan bli en del av de projekt som ingår i läroplanen på en förskola. Som inbjuder på kreativa processer. Det skulle kunna kombinera mina olika drivkrafter.

Vad har fått dig att stanna i Jönköping?

-Den främsta anledningen till att jag är kvar i stan är nog min familj. Men jag trivs även med all natur som finns runtomkring och jag har börjat uppskatta att vara ute i skogen. Och så älskar jag att det finns så mycket vatten i stan och massor av bra och öppna gröna ytor som ger liv och frisk luft. Och Vätterstranden är ju det bästa som finns!

Du verkar alltid ha massor av projekt på gång, vad gör du nu?

-Jag har byggt ett eget växthus i trägården där jag odlar blommor och grönsaker. Och så syr och broderar jag. Framförallt handlar det om att hitta olika sätt att leva mer hållbart. Jag älskar verkligen att pyssla och skapa, det kommer jag aldrig sluta med.

Ändrad: onsdag 26 maj 2021