Dela bokmärken
Foto: © Peter Appelin

God morgon Jönköping

Jönköpings vaknar. Morgontrafiken rusar fram. Alla är på väg. Till jobbet, skolan, förskolan. Solen stiger över Vättern och värmer ryggen på nyvakna fotgängare och morgonpigga motionärer.

Vid ett övergångsställe står en kvinna med sin hund, väntar på att röd gubbe ska bli grön. Tittar på klockan, ökar takten, förväntan i steget.

Tåget rullar in på stationen, pendlarna kliver av. Några har bråttom, andra tar sin tid. Dricker upp sista slurken av det medhavda kaffet, njuter av stadsvyerna, samlar energi inför dagen. 

Det är bra väglag och solen bryter genom vindrutan. Både chaufför och passagerare på bussen mot Gränna är på gott humör. Landskapet står i full blom, väcker drömmar och vidare reslust – det känns nästan som att färdas genom ett småländskt Toscana. 

Från Gränna hamn går sjövägen till Visingsö. Vattnet krusar sig när Ebba Brahe lämnar färjeläget och fortsätter över vågorna. 

Äntligen framme, det gick lätt att cykla idag. Visst, benen minns några av backarna men skön medvind större delen av vägen – och träningen redan avklarad. Framme i tid till morgonmötet, av med hjälmen bara så börjar vi. 

Vart är du på väg idag?

Ändrad: fredag 21 maj 2021