Dela bokmärken
Foto: © Peter Appelin

Sueun Jeon bytte Busan mot Jönköping

Innan resan gick från Sydkorea till Sverige visste Sueun Jeon ingenting om sitt nya hemland, men när hon väl landade kändes allt självklart.

”När jag kom var Jönköping helt fantastiskt, det var sommar, solen var ute länge och vattnet var så vackert. Det räckte med en dag så kände jag mig som hemma”

Biblioteket på Jönköping University. Utanför, höstlandskap, färgsprakande löv och asfalt som mörknat av ett nyss fallet regn. Innanför, varmt och upplyst. Sueun Jeon sitter vid en dator, har just avslutat ett skypesamtal med sin mamma i Busan i Sydkorea.-Det var min mamma som rekommenderade Sverige, berättar hon. Jag hade tänkt att plugga i USA för det gjorde många av mina kompisar. Men det var samtidigt lite osäkert inför kommande val och sådär. Så jag letade reda på olika handelshögskolor och hittade Jönköping och det verkade jättebra. Det fanns intressanta kurser och många internationella studenter. Så jag bestämde mig för att söka hit och gick en kurs i förväg för att lära mig mer om Sverige. Det kändes som ett tryggt val och dessutom smart att inte göra samma val som alla andra.

Jag kände mig hemma direkt

Förväntningarna visade sig ha varit rimliga och Sueun Jeon blev genast förtjust i det hon såg. -När jag kom var Jönköping helt fantastiskt, det var sommar, solen var ute länge och vattnet var så vackert. Och man kände sig inte lika förvirrad när man anlände som man gör när man kommer till en ny storstad, det räckte med en dag så kändes det som hemma. -Och det är en lagom storlek även när man bott där ett tag, allt jag behöver finns på nära håll. De butiker man behöver finns och mysiga parker och en fin bro. Och du går aldrig vilse. När jag kom hit fick jag först ett rum i Gränna, sen flyttade jag till Ekhagen där jag bodde i tre år och sen fick jag en lägenhet i stan där jag bor nu. 

Även efter att sommarens skimmer dämpats bestod känslan av att hon valt rätt plats för sina studier. Och när familjen kom på besök förälskade även de sig i den småländska atmosfären. -Min familj var och hälsade på i januari. De kom när det var kallt och grått men ändå tyckte de att det var jättefint och trevligt. Mina yngre syskon tycker jag är lite knasig som flyttat till Sverige förstås men de är så unga.  

Kommer du stanna i Jönköping?

-Det är den perfekta studentstaden. Men jag vill nog gärna se lite fler städer så jag kommer nog flytta någonstans men sen när jag skaffar familj kan jag absolut tänka mig att flytta tillbaka. Det verkar vara en bra stad om man har familj. 

Finns det något du saknar?

-Ja, maten, de svenska rätterna är inte särskilt spännande. Men det är nog faktiskt det enda negativa. Och sen har jag faktiskt jobbat extra på en asiatisk restaurang och även om deras mat inte smakar som hemma så är det jättegott. -Innan jag flyttade hit sa många att svenskarna var kyliga men det håller jag inte med om. Det tar lite längre tid att lära känna svenskar än koreaner men här bryr man sig mycket mer om varandra och när man väl blir vänner är et på riktigt. Jag har aldrig känt mig ensam, det händer mycket hela tiden. Jag har både lärt känna massor av folk och träffat min pojkvän. Längtar du hem?- Just nu har jag inga planer på att återvända till Sydkorea men jag hoppas kunna åka och hälsa på hemma nästa sommar, det har varit svårt med tanke på pandemin. Jag saknar inte Busan så mycket, mest familjen. Det känns verkligen som Sverige blivit mitt andra hemland. 

Ändrad: fredag 21 maj 2021