Dela bokmärken
Foto: © Peter Appelin

En framtidsstark lägesrapport

Från sin balkong ser Umair Hamid hela Jönköping. Utsikten gör honom aldrig besviken. ”Det här är den första stad jag kom till från Pakistan för fem år sedan. Kanske stannar jag för alltid”.

2015 lämnade Umair Hamid Lahore, Pakistans näst största stad med 11 miljoner invånare. I hans nya hemstad bor 140 000 personer och han kan se nästan hela utan att lämna sin lägenhet.  - Jag har bott på flera ställen, på Råslätt, Öxnehaga, Österängen och Bymarken. Och nu bor jag i min drömlägenhet i stan där jag ser hela Jönköping från min balkong. - Jag älskar Jönköping. Det är den finaste staden i hela Sverige. Här finns allt. Natur, mat, shopping, stora och små butiker. Det var första stan jag kom till när jag kom till Sverige och kanske blir det den sista jag bor i… jag har åtminstone inga planer på att flytta. 

Den finaste staden med bästa läget i hela sverige

Genom studier på JIBS, Jönköping International Business School, kom Umair i kontakt med ett studentrekryteringsföretag som erbjöd honom jobb inom logistikvärlden. -De senaste åren har jag jobbat på DHL:s lager och just nu är jag på Elgiganten. Det är en väldigt bra stad för att jobba med logistik, du når lätt till alla storstäder härifrån. Jag har kompisar i andra delar av Sverige som hört mig berätta om hur bra det är och som blivit sugna på att jobba här. Och jag har lockat hit min frus bror. Jag är helt klart en bra ambassadör för Jönköping.Finns det något du saknar i Jönköping?- Det skulle vara lite mer att göra. Kanske ett allaktivitetshus där du kan göra mer än att spela paddel och bowla. Kreativitet innanför kavajslaget.Det behövs inte någon lång pratstund med Umair för att förstå att han har massor av kreativa idéer som bubblar innanför kavajslaget. Redan första året i Jönköping var han med i en tävling om ”bästa businessidé” och vann ett startkapital på tiotusen kronor.-Ja hade en idé om en app som liknar Über men där du kan få all möjlig personlig service. Du kan boka någon som kommer hem och klipper ditt hår eller klipper din gräsmatta. Men nu har jag massor av andra projekt på gång så det får vänta lite.

Vad har du för andra projekt?

-Jag driver ett företag med min bror som heter rentmeet som är som blocket men man hyr grejer per dag eller vecka. Jag har en massa idéer och i framtiden hoppas jag kunna utveckla dem och växa först i Jönköping, sen i Sverige och sen i hela Europa. -Och så har jag en Youtubekanal där jag berättar om hur bra det är i Jönköping och ett Instagramkonto där jag tar bilder med en drönare. I helgen ska jag göra inslag om fem underbara platser. 

Vilka platser är det?

-Utsikten i Huskvarna, Tabergstoppen, Stadsparken, Munksjöstaden och höjderna ovanför Ekhagen. Men det finns många fler. Jag älskar hela Jönköping.

Följ Umair på Instagram och Youtube: Umairexplores