Dela bokmärken
Foto: © Evelyn Einebrant

Upplevelser vid vatten

Höga vågor, lugn bris. Svalkande bad och utmanande äventyr. Vad vore väl Jönköping utan vatten?

Simskolan väntar. En samling barn i färgglada badkläder står på bassängkanten och tittar storögt ner i det turkosblå vattnet. Något rör sig där ner under ytan, något sagolikt.

En sjöjungfru? Med skimrande stjärtfena och pärlbeströdd dräkt. Och en till? Ett helt stim! Det kallas mermaiding, förklarar simskoleläraren, och är en träningsform under ytan. ”När jag blir stor ska jag också bli sjöjungfru” ropar ungarna och skrattar så de nästan kissar på sig.

Startskottet går för mästerskap på Rocksjön, vattnet stänker kanotisterna. Hög puls, full fart, adrenalin och applåder. Allt kan hända, allt kan vända – vem får guldmedaljen?

Vätterns vatten är friskt, ett bad väcker kroppen och får igång tankarna. Och efteråt är det gott med en kopp kaffe på en handduk i den mjuka sanden. Kanske lite beachvolleyboll? Bygga ett jättehögt sandslott, spela strandtennis i vattenbrynet? Eller bara en stunds lugn och ro och den där nya romanen.

Från hopptornet är världen liten. Det svindlar lite men när hoppet väl är gjort är färden ner mot ytan värd modet. Ner i djupet – vad döljer sig här? Ännu en jönköpingsk vattenvärld?

Ändrad: fredag 21 maj 2021